Informatie led verlichting

Rendement:

Het rendement van led verlichting is zeer hoog en tegenwoordig zijn waardes van 80% heel normaal. Onderstaande lijst geeft een vergelijking van de verschillende rendementen:

• Led verlichting 80%
• Spaar lampen 35%
• Gloeilampen 10%

Oftewel 90% van de energie van een gloeilamp wordt omgezet in warmte, waar een lamp eigenlijk niet voor bedoeld is (hij moet immers licht geven).

Lichtopbrengst per opgenomen vermogen:

Belangrijk is natuurlijk hoeveel licht er uitgestraald wordt per eenheid stroom die erin gaat. Dit wordt uitgedrukt in lumen/watt. Lumen is een eenheid voor de hoeveelheid uitgezonden licht.
Een vergelijking:

• Gloeilampen 12-15 lumen/watt
• Halogeen spots 20 lumen/watt
• Led verlichting 60-100 lumen/watt
• Spaar lampen 55-60 lumen/watt
• TL buizen 100 lumen/watt
• Straat verlichting 120-200 lumen/watt

Factoren die het rendement beïnvloeden:

De lichtopbrengst van een led lamp is sterk afhankelijk van factoren zoals het halfgeleider materiaal waar het van gemaakt is. Ook de kleur speelt hierbij een rol, een witte led (kleur temperatuur 4000K) heeft een beter rendement dan een warm witte led (3000 Kelvin). Als laatste is de fabrikant van belang, de een maakt gewoonweg betere LEDs dan de ander. denk hierbij aan een betere Lumen/Watt verhouding of hogere CRI (kleurechtheid) waarden.

Vergelijkbaar:

Als je de waarden vergelijkt dan zie je bijvoorbeeld dat een 50W halogeenspot al snel 400 lumen kan opbrengen, de gemiddelde LED lamp haalt dit echter niet. Toch worden er vergelijkende waardes afgegeven door fabrikanten. De redenering is dat halogeen veel breder uitstraalt en LED een smalle straal heeft, binnen die smallere straal is de lichtopbrengst dan vergelijkbaar. Tevens geeft led zijn gehele licht af naar 1 kant, dit ter vergelijking met een tl-buis welke geheel rondom licht afgeeft en verlies heeft in zijn reflector of armatuur.
 

Stroom verbruik:

Spaarlampen zijn al een tijd het alternatief voor gloei/halogeen lampen, echter met led verlichting is er nog veel meer energie te beparen. Het stroom verbruik van led verlichting is beduidend lager dan spaarlampen en tradionele gloeil/halogeen lampen waardoor er veel minder energie afgenomen dient te worden voor de zelfde lichtopbrengst. Onderstaand treft u vergelijkingstabellen tussen Gloeilamp, halogeen en led lampen:

- Gloeilamp 40 Watt  =  Spaarlamp 8 Watt  =  Led lamp 4 Watt
- Gloeilamp 60 Watt  =  Spaarlamp 12 Watt  =  Led lamp 6 Watt
- Gloeilamp 75 Watt  =  Spaarlamp 16 Watt  =  Led lamp 8 Watt

Met led verlichting is de besparing bijna 90%, dit is aanzienlijk lager dan traditionele verlichting.
 

Levensduur:

Led lampen gaan in de praktijk zo’n 30.000 tot 50.000 branduren mee. Dat is ruim 4 jaar constant branden. Natuurlijk brand verlichting niet altijd, hierdoo komt de gemiddelde levensduur ui op zo`n 20 jaar.

Factoren die de levensduur van led verlichting kunnen beinvloeden:

De belangrijkste factor die de levensduur beinvloed van een led lamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat de led lamp zo ontwikkeld wordt dat deze zijn warmte goed kwijt kan, meestal wordt dit gedaan door de behuizingen van aluminium te maken. De kwaliteit van de gebruikte elektronica materialen is ook belangrijk. Denk hierbij aan driver`s met een hoge PF (powerfactor) en een contstante afgifte spanning aan de led.
Ook het vermogen speelt een belangrijke rol, wordt er door de transformator een te sterke spanning aan de led afgeven dan zal deze snel opwarmen en niet voldoende zijn warmte kunnen afgeven. dit resulteerd in een versneld process voor het verminderen van zijn lichtsterkte en lichtkleur.

De eerste led lampen die uitkwamen omstreeks het jaar 2005 hadden veel problemen wat betreft vroegtijdig uitval, dit had voornamelijk te maken met de kwaliteit leds en het aansturen hiervan met verkeerde spanningen. Inmiddels anno 2014 zijn al deze problemen vrijwel verdwenen.

Branduren led verlichting ter opzichte van tradionele gloeilampen en spaarlampen:

- Gloeilamp: +/- 1000 uur
- Spaarlamp: 6000-15000 uur (afhankelijk per merk)
- Led lamp: 25000-60000 uur (afhankelijk per merk)
 

Voordelen led verlichting:

- Tot 90% besparing op energie t.o.v. traditioneel halogeenverlichting.
- Direct volledige lichtsterkte bij inschakelen spanning, geen opwarmtijd.
- Onbeperkt aan/uit schakelen, hierdoor zijn led lampen geschikt voor sensoren.
- Lange levensduur circa 45.000 uur.
- Hoge powerfactor (weinig blindstroom)
 

Wat is een LED:

Een led is een elektronische component, een halfgeleider die licht uitzendt als er een elektrische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd.
Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light emitting diode, in het Nederlands: lichtemitterende diode. Vandaag de dag is het woord zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. De Nederlandse Taalunie heeft om die reden besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden (vergelijkbaar met radar). In het Engels schrijft men LED, wat wordt uitgesproken als el-ie-die.

De eerste led werd in 1927 uitgevonden door Oleg Vladimirovich Losev, die ontdekte dat diodes licht uitstraalden wanneer er stroom doorheen werd gestuurd. Hij publiceerde details over zijn ontdekking in een Russisch tijdschrift en vroeg patent er op aan. Dit bleef vreemd genoeg onopgemerkt tot 1962, het jaar waarin Nick Holonyak een werkende led ontwikkelde.
 

Kelvin (kleur licht):

Naast het stroomverbruik van led verlichting speelt bij aanschaf van led verlichting de kleur temperatuur licht (kelvin) ook een belangrijke rol. Dit is het soort licht dat de led chip uitstraalt.
Hoe lager de kleur kelvin, hoe warmer het licht. Voorbeeld: gloeilamp is 2700K (warm wit). Hoe hoger de kleur kelvin, hoe kouder het licht.

Extra warm wit :  <2600 K (sfeer verlichting)
Warm wit : 2600-3300 K (algemene verlichting)
neutraal wit : 3800-4500 K (werkplaats verlichting)
Koud wit : 4900-7000 K (verlichting voor gedetailleerde werkzaamheden)
Extra koud wit : >7000 K